kolagrottor
Jag älskar alla sorters småkakor, men favoriten är nog hallongrottor. Den här småkakan är inspirerad av just hallongrottor, men med en chokladkaka fylld med kola och toppad med flingsalt. Behöver jag säga något mer?
Receptet ger ca 16 st mindre småkakor.

Kolagrottor
- 2 dl vetemjöl
- 0.5 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 msk kakao
- 0.5 tsk bakpulver
- en nypa salt
- 100 g rumsvarmt smör
- 8 st Werther's Original Creamy Toffees (eller annan mjuk kola)
- 2 msk vispgrädde
- flingsalt att dekorera med
1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och klä en plåt med bakplåtspapper.
2. Sikta ner vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Tillsätt strösocker och salt och blanda väl.
3. Skär smöret i små kuber och rör ner i de torra ingredienserna. Arbeta ihop bara precis till att degen går ihop.
4. Dela degen i ca 16 lika stora delar (ex. med en glasskopa eller genom att väga varje bit) och rulla till jämna bollar. Lägg varje boll på plåten och gör en grop (ex. med baksidan av en träslev) i varje boll.
5. Smält karamellerna tillsammans med vispgrädde på svag värme i en kastrull. Fyll varje grop med smält kola.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. Låt svalna helt och hållet på plåten och dekorerar med flingsalt.
Ja volim suhe kolace i rado ih pravim. Ovog puta sam pravila suhi cokoladni kolac punjen karamelom koji se topi u ustima. Takodjer su savrseni sa malo morske soli za one koji vole 'salted caramel' kombinaciju.
Recept je za odprilike 16 manji kolacica.

Suhi cokoladni kolaci sa karamelom
- 2 dl brasna
- 0.5 dl secera
- 1 velika kasika kakaa
- 1 velika kasika vanilinog secera
- 0.5 male kasike praska za pecivo
- prstohvat soli
- 100 g margarina (sobne temperature)
- 8 karamela
- 2 velike kasike slatkog vrhnja
1. Rernu zagrijati na 175 stepeni i obloziti pleh papirom za pecenje.
2. Prosijati brasno, kakao, vaniling secer i prasak za pecivo u jednu posudu. Dodati secer i sol i sve dobro izmjesati.
3. Margarin isjeci na manje komade i dodati suhim sastojcima. Tijesto mjesati (rukom) samo dok se ne sjedini.
4. Tijesto raspodijeliti na 16 jednaki djelova. Svaki dio oblikovati u lopticu, staviti na pleh i napraviti malu rupu na sredini (npr. vrhom drvene kasike).
5. Karamele sa malo slatkog vrhnja istopiti na laganoj vatru. Svaki kolacic napuniti karamelom.
6. Peci na sredini rerne oko 10-15 minuta. Pustiti kolacice da se skroz ohlade na plehu i po zelji posuti malo soli.
Prijatno!