nougat och vaniljtårta med kinder-choklad

När mamma fyller år, bjuds det självklart på tårta. Och självklart får lilla jag stå för den. Den här gången fick det bli en tårta (som är väldigt lik Kinder Bueno-tårtan) med marängbotten (typ), nougat- och vaniljfyllning, toppad med Kinder-choklad. Smarrigt värre!
 
 
 
Tårtbotten
  • 5 äggvitor
  • 5 msk socker
  • 3 msk vetemjöl
  • 100 g rostade mandlar (hela eller grovt hackade)
1. Sätt ugnen på 180 ºC och klä en rund form med avtagbar kant (ca 24 cm i diameter) med bakplåtspapper. 
 
2. 
Vispa äggvitorna i en torr och ren bunke till ett hårt skumm.
Rör ner en msk socker i taget, och vispa till en fin maräng. 
 
 
 
 
3. Sikta ner mjöl och rör om tills allt blandas väl. 
 
4. Häll mandlar i formen, fördela jämnt, och bred marängen över dessa.
 
5. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Ta ur ugnen och låt svalna helt innan du tar ut kakan ur formen. 
 
Vaniljkräm 
  • 5 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • ett par droppar vaniljarom
  • 2 msk mannagryn
  • 4 msk strösocker
  • 1 påse vaniljpudding
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 100 g vit choklad
1. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
 
2. Vispa ägg, vaniljarom och 1/2 dl av mjölken för hand och häll i de torra ingredienserna. Rör till en klumpfri blandning.
 
3. Koka upp resten av mjölken (4,5 dl) i en kastrull. Ta av från värmen och häll i vanilj-blandningen under omrörning. Låt sedan småkoka i ytterligare någon minut under omrörning, tills smeten tjocknat. Ta av från värmen och låt svalna.
 
4. Vispa smöret krämigt i en bunke och rör ner i krämen. 
 
5. Smält chokladen, tillsammans med en skvätt vispgrädde på svag värme. Häll ner i krämen och vispa till en len och fin kräm. 
 
Nougatkräm
  • 5 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 2 msk mannagryn
  • 4 msk strösocker
  • 1 påse nougatpudding
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g rumsvarmt smör
1. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
 
2. Vispa ägg och 1/2 dl av mjölken för hand och häll i de torra ingredienserna. Rör till en klumpfri blandning.
 
3. Koka upp resten av mjölken (4,5 dl) i en kastrull. Ta av från värmen och häll i vanilj-blandningen under omrörning. Låt sedan småkoka i ytterligare någon minut under omrörning, tills smeten tjocknat. Ta av från värmen och låt svalna.
 
4. Vispa smöret krämigt i en bunke och rör ner i krämen. 
 
 
Dekorera och sätta ihop
  • 100 - 200 g nutella
  • Petit beurre kex + kall mjölk
  • 1 påse slag pjena eller 3 dl vispgrädde
  • 100 g Kinder-choklad
  • ½ dl vispgrädde
  • ½ stort Kinder-ägg
1. Ta loss tårtbotten ur formen och vänd upp och ner. Ha gärna kvar "kanten" så att fyllningen inte flyter ut.
Bred ett tjockt lager nutella över mandlarna.
 
2. Doppa kexen i kall mjöl och placera över nutellan. Bred över vaniljkrämen.
 
3. Lägg ytterligare en rad kex, och bred sedan över nougatkrämen. Låt stå i kylskåpet ett par timmar, helst över natten. 
 
4. Vispa grädden (alt. slag) hårt. Spackla tårtan med grädde.
 
5. Smält chokladen tillsammans med vispgrädden på svag värme. Låt svalna och bred över tårtan. "Putta" chokladen nerför kanterna så det rinner längs sidorna. Min choklad rann lite väl mycket, men coklad är gott så det är okej. 
 
6. Bryt Kinderägget i mindre bitar. Dekorera tårtan med lite grädde och strö över chokladbitarna. 
 
 
 
Prijatno!