äppelpaj

En klassisk äppelpaj bör inte underskattas. Speciellt om denna serveras varm med en kall vaniljglass till. Detta var just det jag bjöd på senast vi hade gäster över. Och så två små pajer till mig och mamma så att vi kunde provsmaka ;)
 
 
 
 
 
Pajdeg
  • 200 g smör
  • 6 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt 
  • 1 - 2 dl kallt vatten
  • 1 äggvita
1. Dela smöret i små kuber och ställ kallt i minst 15 minuter.
 
2. Sikta ner mjöl och salt i en bunke, tillsätt smöret och rör ihop till fina smuler. Häll i lite vatten i taget och arbeta degen smidig.
 
3. Dela degen i två bitar (den ena dubbelt så stor), linda in i plast och ställ i kylen i minst en timme. 
 
4. Ta ur degen ur kylskåpet, mjöla ett bakbord och kavla ut den stora bollen till en cirkel, ca 2 cm bredare än pajformen. Lägg degen i pajformen, tryck ut mot sidorna och tryck några hål i botten med en gaffel. Ta bort överflödig deg med en kniv eller kökssax.
 
5. Vispa äggivtan och pensla över degen. 
 
6. Kavla ut den andra bollen och skär i avlånga remsor, som du sedan använder för att täcka pajen med.
 
7. Förgrädda pajbotten i mitten av en förvärmd ugn, 200 °C, i 10 minuter. Gör under tiden fyllningen.
 
Äppelfyllning
  • 6  äpplen 
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 krm salt
  • Saft från en halv citron
  • 1 - 2 msk sirap
  • 25 g smör
1. Skala och skär äpplen i små kuber. Värm en matsked smör i en stekpanna och stek sedan äpplena i någon minut. 
 
2. Blanda de torra ingredienserna och häll över äpplena. Tillsätt citronsaften och rör om ordentligt så att sockerblandningen fördelas jämnt över äpplen. Stek i ytterligare 5 - 10 minuter. 
 
3. Ta ut pajbotten ur ugnen och häll över fyllningen. Skör smöret i mindre kuber och fördela över fyllningen. Ringla över sirap.
 
4. Täck över med degremsorna och tryck ihop sidorna. Tillsätt liten vatten till äggvitan och pensla pajen. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter, tills pajen fått en fin gyllenebrun färg.
 
Servera gärna varm med vaniljsås eller vaniljglass.
 
Prijatno!