blåbärs- och lime cheesecake

Har varit tyst här ett tag nu, vilket beror på att det har varit mycket annat på gång som har gjort att jag inte har haft tid för att varken baka lika mycket som vanligt, ta vettiga bilder på det jag faktiskt har bakat eller skriva ner receptet på allt. Men, har under kvällen försökt få ner de recept och bilder jag ändå har tagit, så förhoppningsvis blir det lite bättre uppdatering framöver. 
 
I det här inlägget är det äntligen dags för cheesecake #3. Cheesecake nummer tre är en med somriga smaker (för att bryta av vintervädret) där blåbär och lime står i fokus. Det går jättebra att byta ut blåbär mot andra bär, om man föredrar det. Botten är den här gången den klassiska med digestive och förmodligen min favorit. Måste även säga att den här cheesecaken blev bättre ju längre den fick stå. 
 
Receptet är för en springform, ca 20 cm i diameter. Jag valde dock att utgå från samma grundrecept och göra tre olika "mini" cheesecakes istället. Valde även medvetet att använda tre olika sorter kex i dessa tre recept för att visa att det går att använda det man har hemma. Dock bör man tänka på att mängden smör kan behöva redigeras beroende på vilket kex man använder.
 
 
Botten
  • 15 st digestive
  • 100 g smör
1. Mixa kexen fint i en matberedare. Skär smöret i mindre bitar och häll ner i smulorna. Mixa till en formbar massa. Jag brukar ha i kylskåpskallt smör och det funkar fint så länge man ser till att mixa ordentligt. Vill man hellre smälta smöret först, går det lika bra. 
 
2. Häll i en springform och tryck ut till önskad storlek i botten och höjd på sidorna. Notera att mängden kex som används kan varieras beroende på dels hur tjock botten man vill ha och hur högt upp på sidorna man vill att kexsmulorna ska gå. Jag valde att låta den gå upp hela vägen på sidorna. 
 
3. Låt stå kallt under tiden som du förebereder fyllningen.
 
Cheesecake
  • 100 g vit choklad
  • 200 g philadelphiaost
  • 1 dl florsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl färska blåbär
  • rivet skal från 2 lime
1. Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna något. 
 
2. Vispa philadelphia och florsocker krämigt i en bunke. Vänd ner den smälta chokladen.
 
3. Vispa grädden hårt och vänd försiktigt ner i smeten. Ha slutligen i blåbär och limeskal och vänd samman allt. 
 
4. Häll cheesecakefyllningen i formen och låt kakan stå kallt i ett par timmar innan servering, gärna över natten. 
 
Garnering
  • Färska blåbär
Garnera gärna med färska blåbär. 
 

Napokon je dosao red i na cheesecake #3. Cheesecake broj tri je inspirisan ljetnim okusima i zato su borovnica i limeta u fokusu ovoga puta. Borovnice mozete zamijeniti drugim bobicastim vocem po zelji. Ovaj cheesecake je meni bio sve bolji, sto je duze "stojao". 
 
Recept je za kalup sa obimom od 20 cm. Ja sam ovog puta koristila istu "bazu" i napravila tri razlicita "mini" cheesecakes. Takodjer sam u svakim od ova tri recepta koristila razlicite keksove, da naglasim da mozete koristiti ono sto imate kod kuce. Samo imajte na umu da se potrebna kolicina margarina mijenja u ovisu od keksa.
 
 
Digestive kora
  • 15 digestive keks
  • 100 g margarina
1. Keks izmiksati u sitne mrvice. Margarin isjeci na manje komadice, dodati mrvicama i izmiksati dok se sve ne sjedini. Ako zelite mozete prvo otopiti margarin, ali ako koristite masinu nema potrebe. Vazno je samo dovljno izmiksati da se sve sjedini u masu koja se moze oblikovati rukama.
 
2. Izliti u kalup i izravnjati. Koliko keksa je potrebno zavisi od toga koliku debljinu kore zelite i koliku visinu sa strana - to je stvar ukusa. Ja licno volim kada ima malo vise keksa (i sa strane). 
 
3. Ostaviti u frizider dok pripremate fil. 
 
Cheesecake
  • 100 g bijele cokolade
  • 200 g krem sira
  • 1 dl secera u prahu
  • 2 dl slatke pavlake
  • 2 dl svjezi borovnica
  • izrendana kora od 2 limete
1. Bijelu cokoladu istopiti na pari i ostaviti da se malo ohladi. 
 
2. Krem sir i secer u prahu umutiti kremasto. Dodati bijelu cokoladu i izmjesati. 
 
3. Slatku pavlaku umutiti u cvrst slag. Dodati slag, i mijesati dok se sve ne sjedini. Na kraju dodati borovnice i koru od limeta i sve sjediniti.
 
4. Smjesu izliti u kalup i pustiti da se stegne u frizideru par sati, najradije preko noci. 
Prijatno!