dumlekakor

Jag bakar gärna med Dumle och jag bakar gärna småkakor. Kombinerar vi detta är det självklara valet dumlekakor. En spröd botten med smält Dumle toppad med flingsalt. Så otroligt goda att de smälter i munnen. Så goda att jag ångrar att jag inte gjorde en större sats. 
 
Receptet ger ca 20 st småkakor. 
 
 
 
Dumlekakor
  • 1.75 dl vetemjöl
  • 0.5 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 10 st Dumle-kolor
  • 2 msk vispgrädde
  • flingsalt att strö över
1. Sikta ner vetemjöl, florsocker och vaniljsocker i en bunke.
 
2. Skär smöret i mindre kuber och häll ner i de torra ingredienserna. Knåda tills det precis går ihop till en deg. Plasta in degen och låt vila i kylskåpet i minst 1 timme. 
 
3. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och klä en plåt med bakplåtspapper. 
 
4. Kavla ut degen (mellan två bakplåtspapper) och tryck ut runda kakor med en utstickare. Har man ingen utstickare går det bra med ett mindre glas eller liknande. 
 
5. Lägg kakorna på plåten och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta ut ur ugnen och låt kakorna svalna helt och hållet på plåten. 
 
6. Smält Dumle-kolorna tillsammans med vispgrädde på svag värme i en kastrull. Låt svalna något och bre/spritsa över varje kaka. Dekorerar med flingsalt om så önskas - jag tycker att det blir jättegott. 
 
Förvara i en lufttät burk, gärna i kylskåpet.
 

 
Ja sam veliki ljubitelj suhi kolaca i rado ih pravim. Takodjer rado pravim kolace se "Dumle". "Dumle" su svedske karemele prelivene mlijecnom cokoladnom i veoma dobro se uklapaju u kolace. Ako nemate pristup ovim karamelicama, mozete ih zamijeniti karamelama po zelji i malo mlijecne cokoloade.
 
Recept je za (odprilike) 20 komada. 
 
 
Suhi keks sa Dumle
  • 1.75 dl brasna
  • 0.5 dl secera u prahu
  • 1 velika kasika vanilinog secera
  • 75 g margarina (sobne temperature)
  • 10 Dumle-kolor
  • 2 velike kasike slatkog vrhnja
1. Brasno, secer u prahu i vanilin secer prosijati u posudu i dobro izmjesati.
 
2. Margarin isjeci na manje komadice i dodati suhim sastojcima. Mjesati tijesto dok se ne sjedini. Umotati u foliju i pustiti tijesto da odstoji u frizderu najmanje 1 sahat. 
 
3. Sporet zagrijati na 175 stepeni i obloziti jedan pleh sa papirom za pecenje. 
 
4. Tijesto razvaljati i istisnuti manje krugove. Okrugle keksice staviti na pleh. 
 
5. Keksice peci u sredini rerne oko 10 minuta i pustiti da se skroz ohlade na plehu. 
 
6. Dumle-karamele (ili zamijeniti sa 5 karamela + 5 kocki mlijecne cokolade) istopiti sa slatkim vrhnjem na laganom vatri. Premazati svaki kolacic i po zelji posuti malo soli. 
 
Prijatno!