krofne

Det här är en av mina favoritkakor från Bosnien. Finns inte mycket som är bättre än varma, färska krofne en sen sommarkväll. I helgen hade vi gäster över och då passade jag på och gjorde dessa. Jag valda att fylla dem med vaniljkräm, men man kan servera de utan någon fyllning alls. Det är lika gott det!

 
Krofne
  • 25 g jäst
  • 3 msk strösocker
  • 3 dl mjölk
  • 500 g vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 2 msk olja
  • 1 msk smält margarin
  • Olja till fritering
Smula ner jästen i en mindre bunke och tillsätt 1 msk strösocker. Värm mjölken fingervarm, 37 °C, häll över jästen och rör tills den har löst sig. Sikta ner mjöl i en annan bunke. Tillsätt salt, vaniljsocker, 2 msk strösocker, ägg och äggulan. Rör sedan ner jästen. Tillsätt till sist olja och smält margarin. Arbeta degen smidig för hand (eller i maskin) tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
 
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med lite mjöl. Kavla ut till en platta, ca 1 cm tjock. Använd t.ex. ett dricksglas för att trycka ut runda cirklar. Låt dessa jäsa under en bakduk i 15 minuter. Vänd sedan bullarna och låt jäsa i ytterligare 15 minuter.
 
Värm rikligt med olja i en kastrull. Ha i bullarna och vänd när undersidan fått en fin gyllenebrun färg. De behöver inte vara i länge, 1-2 minuter är tillräckligt så var försIktig med att inte bränna dem. Ta ut och lägg på hushållspapper så att överflödig olja sugs upp.

Vaniljkräm 
  • 2 msk marsanpulver
  • 2 dl mjölk
  • Florsocker till garnering
Vispa marsanpulver och mjölk till en vaniljkräm. Fyll en spritspåse med krämen och använd denna för att spritsa vaniljkrämen i "bullarna". Strö till sist över florsocker. 
 
Prijatno!