chokladtårta med hallonmousse

När mami fyller år ska det självklart bjudas på tårta. Den här gången blev det en chokladtårta med hallonmousse och chokladgrädde. Jag valde att bara ha två tårtbotten då jag tyckte det var lagom, men vill man ha tre så är det bara att ta receptet för tårtbotten * 1,5. 
 
 
Tårtbotten
  • 150 g smör
  • 1,25 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2  dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0.75 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
1. Sätt ugnen på 175 °C och smöra och bröa en springform, ca 24 cm i diameter. 
 
2. Smält smöret på svag värme. Ta av från värmen, häll i mjölken och ställ åt sidan. 
 
3. Vispa ägg och socker vitt och poröst.
 
4. Blanda de torra ingredienserna ordentligt i en skål och sikta ner i äggsmeten. Rör till en jämn smet, men rör så lite som möjligt.
 
5. Rör ner smöret och häll i formen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.
 
6. Låt svalna helt, innan du skär den i två lager. 
 
Hallonmousse
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 msk florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ca 200 g frysta hallon
Vipsa upp grädde, blanda ner flosocker och vaniljsocker. Mosa hallonen lätt med en gaffel och vänd ner i grädden.
 
Chokladgrädde
  • 200 g mjölkchoklad
  • 3 dl vispgrädde
Värm grädden på svag värme men den får inte börja koka. Smält ner chokladen. Låt stå i  frysen några timmar (eller i kylen under natten) och vispa sedan upp det med elvisp till ett härligt fluff.
 
Garnering och sätta ihop
  • 100 g choklad
  • 0,5 dl vispgrädde
  • Färska bär
1. Fyll tårtbotten med hallonmousse. Man kan ha kvar kanterna runt, så att fyllningen inte rinner ut. 
 
2. Spackla tårtan med chokladgrädde och låt stå kallt i ett par timmer.
 
3. Smält choklad tillsammans med vispgrädden i mikron eller på svag värme.Bred över tårtan och "putta" lite nerför kanterna. Garnera med bär. 
 
Prijatno!