chokladfudge tårta med apelsin

När jag blandar mina önskemål med familjens får vi oftast en chokladtårta med lite syrlighet. Den här gången blev den en underbart mumsig chokladtårta med apelsin. Choklad och apelsin måste nog vara en av de bästa kombinationerna. Dessutom har den underbart mjuka och saftig tårtbotten. 
 
Jag skulle rekommendera att ni börjar med chokladfudgen så att den får tid att stelna. Det blir enklare att spackla tårtan med den då. 
 
 
 
Chokladtårta med apelsin
  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl O'boy
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 apelsin (saft + skal)
1. Sätt ugnen på 175 °C och smörj och bröa en springform, 24 cm i diameter. 
 
2. Smält smöret på svag värme och ställ åt sidan. 
 
3. Vispa ägg och socker ljust och fluffigt. Sikta ner de torra ingredienserna och rör om.
 
4. Tillsätt smöret, apelsinsaften och det rivna skalet och rör ihop till en jämn smet. 
 
5. Häll smeten i formen och grädda i mittenn av ugnen i ca 30-35 minuter. 
 
6. Låt kakan svalna helt innan du delar den i två delar (bottnar). 
 
Chokladfudge med apelsin
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 100 g mörk choklad
  • 50 g mjölkchoklad
  • 75 gram rumstempererat smör
  • 1 apelsin (saft + skal)
1. Blanda alla ingredienser, förutom smör och apelsin, i en kastrull och koka upp. Låt koka under omrörning i ca 15 minuter till en tjock och blank smet. 
 
2. Ta av kastrullen från plattan och rör i smöret. Tillsätt till sist apelsinen. Låt stå i kylen i ca en timme så att det blir enklare att bre runt tårtan. 
 
Garnering
  • 1 apelsin
Lägg tårtbotten på ett tårtfat och bred över ett tunt lager chokladfudge. Lägg över nästa botten och bred över ytterligare ett lager chokladfudge. Spackla tårtan med det övriga. 
 
Skär apelsinen i tunna bitar och dekorerar tårtan med dem. 
 
Prijatno!