tre sorters bullar

Jag blir alltid lite extra sugen på att baka bullar då det regnar ute, och igår var inget undantag. Den här gången fick det bli tre sorters olika fyllningar och bullar i form av snäckor/snurrar. Och herregud vad goda de blev! Kan inte bestämma mig för vilken jag tyckte smakade bäst. Och att det doftar så gott när dessa är i ugnen är ett stort pluss! 
 
Den här formen är betydligt kladdigare att göra än vanliga bullar, men jag tycker att de blir lite finare. Receptet är densamma som till vanliga bullar (tillvägagångssättet är lite annorlunda den här gången) och en sats ger ca 40 bullar i normal storlek. Fyllningarna är var och en till en hel sats så om man vill göra 50/50 får man halvera dessa. 
 
 
 
Bullar
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk kardemumma
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • ca 12 dl vetemjöl
Vispa samman smör, socker och kardemumma i en bunke. Värm mjölken tills den blir fingervarmt, smula ner jästen och rör tills den lösts upp helt. Tillsätt till smörblandningen och rör tills smöret "smält". Sikta i 10-12 dl vetemjöl, ev. mer om det behövs, och knåda ihop till en fast och blank deg. Låt jäsa under en bakduk i ca 30 minuter. 
 
Kanelfyllning
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk kanel 
Vaniljfyllning
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 4 msk strösocker
  • 3 msk vaniljsocker
  • ev. vaniljextrakt
Nutellafyllning
  • 75 - 100 g rumsvarmt smör
  • 75 - 100 g nutella
Det är en smakfråga hur mycket man vill ha i, men man ska dock helst ha lika mycket av båda ingredienserna. 
 
Blanda ihop fyllningen, tills den är mjuk nog att breda ut på degen. Knåda degen smidig på ett mjölat bakbord. Delen degen i två bitar. Kavla ut ena halvan till en stor avlång kaka (1 cm tjock). Bred ut fyllningen så att den är jämnt fördelad. Vik in en tredjedel av kakan mot mitten och vik sedan över den andra delen, så att du får en deg med tre lager. Skär degen i ca 2 cm breda längder, skär ett snitt i längderna (ej högst upp) och tvinna längderna runt varandra och knyt/snurra till en knut. Lägg bullarna glest och låt jäsa i 30 minuter under en bakduk. 
 
Pensling
  • 1 ägg
  • Pärlsocker
Sätt ugnen på 225 ºC. Pensla varje bulle, med vispat ägg, så den blir blank och strö lite pärlsocker på toppen. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Låt bullarna svalna under en bakduk.
 
Prijatno!