tiramisu

Första gången jag åt tiramisu var för 3 år sedan när jag var och hälsade på min farbror och hans familj i Wien. De bjöd på flera olika kakor och bakelser, men den som smakade bäst var helt klart tiramisun! När jag kom hem gjorde jag tiramisu väldigt ofta, nu var det alldelse för länge sedan jag gjorde det sist. Hade näst glömt bort hur gott det var! 
 
 
  • 2 äggulor
  • 4 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 225 g mascarpone
  • ca ½ paket plazmakex (eller savioardikex)
  • 2 dl kaffe
  • 2 msk o'boy (eller kakao)

Vispa äggulor, strösocker och vaniljsocker till en ljusgul smet. Tillsätt mascarpone och rör försiktigt till en jämn blandning. Koka kaffe och häll i en djup tarlik. Doppa kexet (endast ena sidan) ett i taget och lägg sedan det blöta kexet i en form (ca 15x20 cm) tills hela bottnet är täckt. Bred ut hälften av smeten över kexen. Lägg sedan ytterligare ett lager kex och bred ut den resterande smetan ovanpå.

Låt stå i kylskåpet i minst en timme. Sikta över o'boy/kakao innan servering och skär kakan i rutor.

 

Receptet har jag fått av min faster.

 

Prijatno!