hallonpaj med lime touch

Jag tog en paus, jag egentligen inte hade tid för, ifrån plugget och bakade denna goda paj. Jag gillar pajer med lite mer deg så jag gör en rätt så tjock botten. Tycker man inte om det, är det bara att skära ner på pajdegen. Dessutom älskar jag lite syrlighet i bakelser och jag tycker att den lilla lime touchen ger det lilla extra till pajen och dessutom lite sommarkänsla.
 
 
 
 
Pajdeg
  • 200 g smör
  • 6 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt 
  • 1 - 2 dl kallt vatten
  • 1 äggvita
1. Dela smöret i små kuber och ställ kallt i minst 15 minuter.
 
2. Sikta ner mjöl och salt i en bunke, tillsätt smöret och rör ihop till fina smuler. Häll i lite vatten i taget och arbeta degen smidig.
 
3. Dela degen i två bitar (den ena dubbelt så stor), linda in i plast och ställ i kylen i minst en timme, gärna över natten. 
 
4. Ta ur degen ur kylskåpet, mjöla ett bakbord och kavla ut den stora bollen till en cirkel, ca 2 cm bredare än pajformen. Lägg degen i pajformen, tryck ut mot sidorna och tryck några hål i botten med en gaffel. Ta bort överflödig deg med en kniv eller kökssax.
 
5. Vispa äggivtan och pensla över degen. 
 
6. Kavla ut den andra bollen och skär i avlånga remsor, som du sedan använder för att täcka pajen med.
 
7. Förgrädda pajbotten i mitten av en förvärmd ugn, 200 °C, i 10 minuter. Gör under tiden fyllningen. 
 
Hallonfyllning
  • 300 g hallon
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • saft från en halv lime
8. Blanda alla ingredienserna. Om man vill ha hela hallon ska man inte blanda för länge. 
 
9. Ta ur pajbotten ur ugnen och häll över fyllningen. 
 
10. Täck över med degremsorna och tryck ihop sidorna. Tillsätt liten vatten till äggvitan och pensla över pajen.
 
11. Grädda i mitten av ugnen i ytterligare 20 minuter, tills pajen fått en fin gyllenebrun färg.
 
Servera gärna varm med vaniljsås eller vaniljglass.
 
Prijatno!