churros (korgar)

På den senaste tiden har dessa små sötsaker dykt upp överallt på nätet och jag tyckte det var på tiden att prova för att se vad all the fuzz is about. Och jag kan säga att jag inte blev besviken. Mums! 
 
 
 
 
 
Churros
  • 2,5 dl vatten
  • 100 g smör
  • 1 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • Olja till fritering
1. Koka upp vatten, smör, socker och salt i en kastrull.
 
2. Ta av från värmen och häll i mjölet lite i taget. Rör tills degen  lossnat från sidorna och formats till en boll. 
 
3. Häll över smeten i en bunke och blanda i äggen ett i taget. 
 
4. Häll massan i en spritspåse. Det vanligast är kanske att man spristar churros i form av "pinnar", men man kan även forma smeten till "korgar". Vill man ha korgar så kan man vända på en muffinsplåt, smörja med olja och spritsa runt muffinsformarna (se bild nedan). Lägg in i frysen i 3-4 timmar och lossa sedan försiktigt. 
 
5. Hetta upp frityrolja till ca 180 grader. 
 
6. Spritsa ner lite deg i taget, eller lägg i frysta "korgar" och fritera i 3-4 minuter tills degen får en fin gyllenebrun färg. 
 
7. Ta upp och lägg på hushållspapper så överflödig olja rinner av. 
 
Garnering och servering
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk kanel
  • Glass
  • Nutella/smält choklad
  • Bär
8. Blanda socker och kanel. Vänd varma churros i blandningen. 
 
Servera varma med nutella, bär och/eller glass. 
 
 
Prijatno!