morotstårta
I fredags fyllde lilla jag år (hela 26?!) och bestämde mig för att baka en lite annorlunda tårta till mig själv i år. Den här tårtan blev så saftig, luftig och god att den smälte i munnen på en. En absolut fullträff.
Jag valde att göra tårta med enbart två våningar den här gången, och det tycker jag blev precis lagom.




Morotskaka
- 5 dl morötter (ca 4 st)
- 1 dl brunt moscovado socker
- 3 ägg
- 2 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 3 tsk vaniljsocker
- 1 tsk kanel
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk bakpulver
- 1.5 dl rapsolja
1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form, ca 24 cm i diameter. Alternativ kan man dela smeten på två, och baka kakan i två olika formar.
2. Skala och riv morötterna fint. Blanda ihop med muscovado socker i en skål och ställ åt sidan.
3. Vispa ägg och socker vitt och poröst med en elvisp.
4. Blanda de torra ingredienserna (inkl. kryddorna) i en skål och sikta sedan ner dem i äggfluffet. Vänd försiktigt samman med en slickepott.
5. Tillsätt slutligen de rivna morötterna och olja, och vänd ihop till en jämn smet. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 min (beroende på ugn), tills kakan är helt genomgräddad.
6. Ta ut kakan ur ugnen och låt svalna helt innan du skär kakan i två lika stora bitar. För att förhindra att kakan smular sig, om man vill bre över frostingen, kan man frysa bottnarna en stund.
Frosting
- 200 g mjukt smör
- 2 dl florsocker
- 3 tsk vaniljsocker
- 1 tsk vaniljpulver
- 400 g philadelphia
- rivet skal från 2 lime
1. Smält chokladen på svag värme, över ett vattenbad eller i micro. Ställ åt sidan och låt svalna.
2. Vispa smöret vitt och fluffigt. Tillsätt florsocker och vaniljpulver och vispa i någon minut till.
3. Tillsätt philadelphia och rivet lime skal och vispa till en tjock och jämn frosting.
4. Spritsa eller bred frostingen mellan bottnarna och runt om hela kakan.
Prijatno!