triple chocolate cake
Min kära man har blivit ett år äldre och det firas såklart med en tårta. När han blev tillfrågade om vilken tårta han ville ha, var svaret "choklad". So, triple chocolate blev det och om det var gott. Hade nog funkat minst lika bra med en vitchoklad-grädde på toppen också, men jag föredrar lägre tårtor på sistonde så det fick bli den här varianten den här gången.



Browniebotten
- 150 g mörk choklad
- 100 g smör
- 1 dl strösocker
- 0.5 dl farinsocker
- 2 ägg
- 1.5 dl vetemjöl
- 2 msk kakao
- 1 krm espressopulver
- en nypa salt
1. Sätt ugnen på 180 ºC och klä en spring form med bakplåtspapper.
2. Smält smöret på svag värme. Hacka chokladen grovt, tillsätt till det smälta smöret och rör om tills all choklad har smält.
3. Häll över smör- och chokladbladningen till en bunke, tillsätt strösocker och farinsocker och vispa för hand. Vispa ner ett ägg i taget.
4. Sikta ner mjöl och salt och rör ihop till en jämn smet.
5. Häll brownie-smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna helt och hållet innan du häller över mjölkchokladkrämen.
Mjölkchokladkräm
- 4 dl mjölk
- 2 msk strösocker
- 1 påse chokladpudding (ex. denna)
- 50 g smör
- 100 g mjölkchoklad
1. Blanda de torra ingredienserna i en skål och tillsätt 1/2 dl av mjölken. Rör ihop till en klumpfri blandning.
2. Koka upp resten av mjölken (3,5 dl) i en kastrull. Ta av från värmen och häll i choklad-blandningen under omrörning. Låt sedan småkoka i ytterligare 1-3 minuter under konstant omrörning, tills smeten tjocknat.
3. Ta av från värmen, rör ner chokladen och smöret (tills allt smälter) och låt sedan svalna.
4. Bre över mjölkchokladfyllningen över browniebotten och låt stå i frysen i ca 30 minuter.
Vitchokladganache
-
150 g vit choklad
-
3 msk vispgrädde.
1. Smält chokladen tillsammans med vispgrädden på svagvärme och bré över mjölkchokladfyllningen.
Prijatno!