knäckig äppelpaj
Finns det något mysigare än en nygräddad äppelpaj och tända ljus nu när det har blivit höst på riktigt och man kan höra regnet slå mot fönstret? Jag hade egentligen tänkt baka en äppelkaka till lördagsmyset, men så tände jag ett par ljus och kände att den perfekta efterätten istället var en knäckig äppelpaj. Så. Himla. Gott!



Äppelfyllning
- 3 stora äpplen
- 0.5 dl strösocker
- 0.5 dl farinsocker
- 3 msk potatismjöl
- 3 tsk kanel
1. Skala och skär äpplen i mindre kuber. Blanda ihop med de övriga ingredienserna i en bunke.
2. Sprid ut äppelfyllningen i en pajform (ca 24 cm i diameter). Jag brukar använda djupare ugnsformar till mina pajer för att förhindra att fyllningen rinner ut under gräddningen, men en vanlig pajform går minst lika bra.
Smultäcke
- 150 g smör
- 2 dl vetemjöl
- 1.5 dl havregryn
- 1 dl strösocker
- 1 dl kokos
- 1 msk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 0.5 dl ljus sirap
1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
2. Smält smöret på svag värme i en kastrull och ställ åt sidan.
3. Sikta ner vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt havregryn, socker och kokos och blanda väl. Vill man inte ha kokos, kan man ersätta den med samma mängd havregryn istället.
4. Häll slutligen i det smälta smöret och sirapen och rör ihop till en jämn smet. Klicka ut smultäcket över äpplena och bre försiktigt ut i ett jämnt lager.
5. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter.
Servera gärna pajen nygräddad med vaniljglass eller vanljsås och salt kolasås.
Prijatno!