brownie med hallonganache

Ikväll är det fotbollskväll och då är det klart att det bjuds på fika till. Jag är ett stort fan av kombinationen choklad och hallon, så den här gången fick det bli en brownie med hallonganache. Enkelt att göra och så himla gott.
 
Receptet ger ca 8 generösa bitar och bakas i en springform med 20 cm i diameter. 
 
 
  
Browniebotten
  • 100 g mörk choklad
  • 100 g smör
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
1. Sätt ugnen på 180 ºC och klä en spring form, ca 20 cm i diameter, med bakplåtspapper.
 
2. Smält smöret på svag värme. Hacka chokladen grovt, tillsätt till det smälta smöret och rör om tills all choklad har smält. 
 
3. Häll över smör- och chokladbladningen till en bunke, tillsätt strösocker och vispa för hand. Vispa ner ett ägg i taget. 
 
4. Blanda mjöl och salt och sikta ner. Rör ihop till en jämn smet.
 
5. Häll brownie-smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna helt och hållet innan du häller över ganachen. 
 
Hallonganche
  • 150 g vit choklad
  • 1 dl vispgrädde
  • 1.5 dl hallon 
  • 0.5 tsk agar agar
1. Häll ner vispgrädde, hallon och vit choklad i en kastrull. Koka upp under omrörning. Tillsätt agar agar och låt koka i ytterligare 1 minut. Jag gillar när det finns lite hallonbitar i, men vill man slippa det kan man använda hallonpuré istället. Mixa då hallonen slät och sila dem sedan för att bli av med alla kärnor. 
 
2. Häll ganachen över den kalla browniebotten och låt ganachen sätta sig i kylen i ett par timmar - gärna över natten. 
 
Här toppat med riven vit choklad och hallon. 
Prijatno!