saftig äppelkaka

Det här kan nog vara den enklaste äppelkakan som jag har gjort. Riva lite äpplen, ner med alla ingredienser i en bunke och varva "kakdeg" med äppelfyllning så har ni en saftig och smakrik äppelkaka på nolltid. 
 
Receptet har jag haft under en längre tid och igår var det äntligen dags att gräva fram den igen. Jag har baka denna äppelkaka så pass många gånger att jag hunnit prova olika kombinationer av de torra ingredienserna. Farinsocker går bra att byta ut mot vanligt strösocker och mannagryn kan bytas ut mot kokos (och tvärtom). Den här gången blev det kombinationen nedan, och det räcker nog med att säga att kakan nästan är uppäten idag - det är nog betyg nog. 
 
 
 
Äppelkaka
  • 6 mellanstora äpplen
  • 0.5 dl brunt farinsocker
  • 1 msk citronjuice
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl kokos
  • 1 dl brunt farinsocker
  • 1 dl mannagryn
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • en nypa salt
  • 50 g smör
  • 2-3 tsk brunt farinsocker
1. Skala och riv äpplen fint. Tillsätt farinsocker, citronjuice, kanel och kardemumma och blanda väl. Ställ åt sidan. 
 
2. Sätt ugnen på 180 grader (över- och undervärme) och smörj en fyrkantig form ca 20 x 20 cm. Bröa med kokos (kan uteslutas, men jag tycker det passar bra till just den här kakan). 
 
3. Sikta ner vetemjöl i en bunke och tillsätt de övriga torra ingredienserna. Rör om tills allt blandats väl. Det här blir din "kakdeg". 
 
4. Strö ett generöst lager av "kakdegen" i formen, så att botten täcks helt och jämnt. Klicka därefter på äppelfyllning och bre ett jämnt lager. Varva därefter "kakdeg" och äppelfyllning (jag gjorde detta 3 gånger). Avsluta med ett lager "kakdeg".  
 
5. Hyvla kylskåpskallt smör och täck hela kakan med smörskivorna. Strö över lite farinsocker. 
 
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. 
 
Kakan är god att äta som det är, men passar utmärkt tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås också. 
 

 
Jednostavan i socan kolac od jabuke koji se priprema bez ikakve tecnost. Ovaj recept imam vec duze vrijeme, i jucer je napokon dosao red na njega ponovo. Probala sam razlicite kombinacije suhi sastojaka. Smedji secer mozete zamijeniti obicnim secerom, a griz mozete zamijeniti kokosom (i obrnuto). , Meni je ipak ova kombinacija nekako najbolja do sada i dovoljno je reci da smo vec skoro pojeli kolac - to je vjerovatno dovoljna ocjena. 
 
 
Kolac od jabuke
  • 6 jabuka
  • 0.5 dl smedjeg secera
  • 1 velika kasika limunovog soka
  • 2 male kasike cimeta
  • 1 mala kasika kardamoma
  • 3 dl brasna
  • 2 dl kokosa
  • 2 dl secera
  • 1 dl smedjeg secera
  • 1 dl griza
  • 1 velika kasika vanilinog secera
  • 2 male kasike praska za pecivo
  • prstohvat soli
  • 50 g margarina
  • 2-3 male kasike smedjeg secera
1. Jabuke oguliti i narenaditi. Dodati smedji secer, limunov sok, cimet i kardamom. Sve dobro izmjesati i ostavit sa strane. 
 
2. Rernu ugrijati na 180 stepeni i manju tepsiju (20 x 20 cm) dobro namazati margarinom. Ja takodjer posuti kokosom, ali je dovoljan margarin ako ne volite kokos. 
 
3. Prosijati brasno u dublju posudu, dodati ostale suhe sastojke i dobro izmjesati. 
 
4. Jedan sloj suhe smjese posuti po dnu tepsije, tako da se dno ravnomjerno pokrije. Preko suhe smijesne premazati jedan sloj jabuka. Postupak ponavljati sve dok ima smjese (ja sam dobila tri sloja). Na vrh kolaca posuti suhu smjesu. 
 
5. Margarin isjeci na tanke kriske i kriskama prekriti kolac. Posuti malo smedjeg secera po kolacu. 
 
6. Peci u sredini rerne oko 25-30 minuta. 
 
Kolac je ukusan sam, ali takodjer vrlo dobro ide uz sladoled od vanile.
 
Prijatno!
Maria Jonsson

Mm vad gott det såg ut 😋

Svar: Rekommenderas starkt!
dinassotsaker.blogg.se