peanut butter chocolate chip banana cookies

Det här receptet är inspirerat av klassiska chocolate chip cookies, men där jag bytt ut ägg mot banan och en del av smöret mot jordnötssmör - en kombination som jag nyligen provade i ett annat recept. Vill man göra kakorna helt veganska kan man enkelt byta ut smöret mot jordnötssmör och använda vegansk choklad.
 
Kakorna blev lite större än jag velat (använde min glasskopa för att få jämna kakor) och flöt inte ut lika mycket som jag tänkt mig, vilket gav mig stora och ganska tjocka kakor. Men oj, om det blev en bra kombination! Krispiga kanter med en seg och mjuk mitten - precis så som jag vill ha mina cookies. 
 
Receptet ger ca 12 st stora kakor. 
 
 
Peanut butter chocolate chip banana cookies
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 50 g jordnötssmör
  • 0.5 dl strösocker 
  • 0.5 dl brunt farinsocker
  • 1 mogen banan 
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g mjölkchoklad 
1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och en bakplåt med bakplåtspapper. 
 
2. Mosa bananerna med en gaffel i en skål och hacka chokladen grovt. Ställ åt sidan. 
 
3. Skär smöret i små tärningar och vispa ihop med strösocker och farinsocker i en bunke. Rör ner banan-moset. 
 
4. Blanda ihop mjöl, vaniljsocker och bakpulver och sikta ner i smör- och sockerblandningen. Rör ihop till en jämn smet med en slickepot. Vänd slutligen ner chokladen. 
 
5. Fördela smeten i mindre bollar (t.ex. med en glasskopa eller rulla med händerna) och placera de glest på plåten. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. Låt svalna på plåten i ca 5 minuter och flytta sedan över till ett galler där de får svalna helt. 
 
Prijatno!