ballerinakex

Jag är väldigt förtjust i småkakor och ser till att vi alltid har någon form av dessa hemma. Den här gången var jag sugen på småkakor med choklad och bestämde mig för att göra egna ballerinakex. Jag hade dem i ugnen i någon minut för mycket, men de blev supergoda ändå. Enligt mannen blev dessa bättre än de som man köper. Så mycket bättre att alla åts upp på en dag. Så bra att det snart blir en ny sats (med förhoppningsvist lite bättre bilder). 
 
Receptet ger ca 20 kakor. 
 
 
 
Ballerinakex
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 0.75 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 150 g smör
  • 1.5 msk kakao
  • 0.5 msk vatten 
1. Sikta ner vetemjöl, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Skär smöret i mindre kuber och häll ner i de torra ingredienserna. Blanda/knåda tills det går ihop till en deg.
 
2. Dela degen i två lika stora delar och plasta in ena delen. Tillsätt vatten och kakao till den andra delen och knåda in det ordentligt. Plasta in även den mörka delen och låt båda delarna vila i kylskåpet i minst 1 timme. 
 
3. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och klä en plåt (eller två) med bakplåtspapper. 
 
4. Kavla ut den mörka degen och tryck ut runda kakor med en utstickare och lägg kakorna på plåten. Har man ingen utstickare går det bra med ett mindre glas eller liknande. 
 
5. Kavla ut den ljusa degen och tryck ut runda kakor. Tryck även ut ett litet hål i mitten och lägg kakorna på plåten. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. 
 
Chokladfyllning
  • 50 g mörk choklad
  • 50 g mjölkchoklad
  • 50 g nutella (eller annan valfri nötkräm)
1. Smält chokladen i intervaller i micron. När all choklad har smält, tillsätt nutella och blanda väl. 
 
2. Spritsa eller bred chokladen över de mörka kakorna. Tryck på det ljusa locket och låt kakorna svalna helt och hållet innan servering. 
 
Förvara i en lufttät burk, gärna i kylskåpet.
 

 
"Ballerina" je popularni svedski keks koji se (u klasicnoj varianti) sastoji od jednog tamnog i jednog bijelog keksa i puni se sa nugatom. Ovog vikenda sam pozeljela napraviti neki keks sa cokoladom i odluka je pala na bas ovaj keks, stoga slijedi recept moje varijante ovog popularnog keksa. Ocjena od muza je da je cak bolji i od kupovnog. Toliko dobar da smo sve pojeli za dan. 
 
Recept je za (odprilike) 20 komada. 
 
Ballerinakeks
  • 3.5 dl brasna
  • 0.75 dl secera u prahu
  • 1 velika kasika vanilinog secera
  • 150 g margarina
  • 1.5 velika kasika kakaa
  • 1 mala kasika vode
1. Brasno, secer u prahu i vanilin secer prosijati u posudu i dobro izmjesati. Margarin isjeciti na manje komadice i dodati suhim sastojcima. Mjesati tijesto dok se ne sjedini. 
 
2. Podijeliti tijesto na dva dijela. Jedan dio umotati u plasticnu foliju a u drugi dio dodati kakao i vodu. Mjesati dok se sve ne sjedini u jedno tamnije tijesto. Tamno tijesto takodjer umotati u foliju. Pustiti tijesto (oba) da odstoji u frizderu najmanje 1 sahat. 
 
3. Sporet zagrijati na 175 stepeni i obloziti jedan pleh (ili dva) sa papirom za pecenje. 
 
4. Tamno tijesto razvaljati i istisnuti manje krugove. Okrugle keksice staviti na pleh. 
 
5. Svijetlo tijesto takodjer razvaljati i istisnuti na manje krugove. U svakom keksu onda istisnuti jedan manji krug i stavit na pleh. Keksice peci u sredini rerne oko 10 minuta. 
 
Pustiti da se skroz ohlade prije punjenja. 
 
Cokoladni fil
  • 50 g crne cokolade
  • 50 g mlijecne cokolade
  • 50 g nutelle (ili drugog krema)
1. Cokoladu istopiti i dodati nutellu.
 
2. Na tamni keks staviti cokoladni fil i poklopiti svijetlim keksom. Pustiti keksove da odstoje, tako da se fil stvrdne. 
 
Drzati u zatvorenoj posudi, po mogucnosti u frizderu. 
Prijatno!