smulpaj deluxe

Vad passar bättre på en regning dag än en varm äppelpaj? Lägg till lite rostade nötter, kolasås och kall glass och vi har en perfect match. 
 
 
 
 
 
Smulpaj deluxe
  • 4 äpplen
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel
  • 1 halv citron
  • 1 dl hackade nötter
  • 1 msk kokos 
  • 8 karamell-kolor
  • 2 msk mjölk
1. Sätt ugnen på 200 °C.
 
2. Blanda socker, mjöl, vaniljsocker och kanel i en bunke. Dela smöret i små tärningar och finfördela sedan med fingrarna i mjöl- och sockerblandningen tills du får en grynig deg.
 
3. Skala och skiva äpplen i tunna skivor och fördela i formen. Pressa över lite citronjuice.
 
4. Fördela sedan smuldegen över äpplen och strö över lite kokos och hackade nötter. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills pajen får en fin gyllenebrun färg.
 
5. Lägg karamell-kolorna i en kastrull, tillsätt mjölken och värm tills kolorna har smält helt. Strimla över pajen. 
 
Servera gärna med kall vaniljsås, glass eller grädde.
 
Prijatno!