ledene kocke

En kaka som är ganska populär i Bosnien och som i översättningen heter "Isrutor". Jag brukade baka dessa rätt frekvent förut, men nu var det ett tag sedan sist. Hade nästan glömt hur gott det är! Vanligtvist garnera man inte kakan med kokos, men jag som älskar kokos tänkte "why not?". Utmärkt!
 
Receptet ger ca 12 bitar. 
 
 
Choklad botten
  • 4 st ägg
  • 4 msk strösocker
  • 4 msk vetemjöl
  • 1,5 msk kakao
1. Sätt ugnen på 180 °C. Smörj en fyrkantig form, ca 20 x 30, och bröa med kokos. 
 
2. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Tänk på att vispa länge, då det är detta som får kakan att "resa" sig.  
 
3. Blanda mjöl och kakao och rör ner i ägg-och-socker-blandningen. 
 
4. Häll i formen och grädda i 10-15 minuter. Ta ur ugnen och låt svalna.
 
Sockerlag
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
5. Häll vatten och socker i en kastrull och låt koka upp. Häll över kakan (som svalnat helt) och låt stå i 10-15 minuter så att kakan kan suga åt sig sockerlaget. 
 
Sockermängden kan varieras beroende på hur söt kaka man vill ha. 
 
Fyllning 
  • 5 + 1 dl mjölk
  • 5 msk vetemjöl
  • 4 msk majsstärkelse (gustin) eller 2 msk marsanpulver + 2 msk mannagryn
  • 8 msk socker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 150 g rumsvarmt smör
  • några droppar vaniljarom 
6. Häll 5 dl av mjölken och låt koka upp.
 
7. Blanda de torra ingrediensera i en liten skål och tillsätt resterande 1 dl av mjölken. Häll, under omrörning, ner i den kokande mjölken. Låt koka under omrörning i någon minut tills smeten har tjocknat. Ta av från värmen och låt svalna. Det är viktigt att man under hela tiden rör om, så att inte krämen bränns vid. 
 
8. Vispa smöret, tillsätt krämen och vaniljaromen och vispa till en slät kräm. Häll över kakan och ställ kallt under tiden du förbereder chokladglasyren. 
 
Chokladglasyr
  • 50 g mjölkchoklad
  • 1,5 msk mjölk
  • 1,5 msk olja
  • 1 tsk vanilj
  • riven kokos till granering
9. Bryt chokladen i mindre bitar i en skål. Tillsätt de övriga ingredienserna och micra i ca 10 sek. Ta ur, rör om och upprepa processen tills all choklad har smält och du har en fin och blank smet. 
 
10. Häll chokladen jämnt över kakan. Strö över riven kokos och ställ kallt så fyllningen kan stelna.
 
Skär i rutor vid servering. 
 
Prijatno!