chokladtårta med hallonmousse och chokladgodisganche

Den här tårtan bjöd jag på när jag fyllde år, men har helt glömt bort att lägga upp receptet. Bättre sent än aldrig. 
 
 
 
 
 
 
 
Mörk chokladbotten
  • 4 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1/2 dl potatismjöl
  • 1/2 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
1. Sätt ugnen på 180 ºC och klä en rund form med avtagbar kant (ca 24 cm i diameter) med bakplåtspapper. 
 
2. Vispa ägg och socker vitt och poröst.
 
3. Blanda de torra ingredienserna i en skål, gärna med en gaffel och sikta ner i äggsmeten. Rör tills allt blandats väl, men rör så lite som möjligt.
 
4. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter. 
 
5. Låt svalna och skär sedan den i tre delar.
 
Hallonmousse
  • 3 dl vispgrädde
  • 225 g halvtinade hallon
  • 2-3 msk maizena
  • 2 tsk vaniljsocker
1. Vispa grädden hårt. 
 
2. Tillsätt hallonen och vaniljsockret och vispa tills de har slagtis sönder och mosats lite.
 
3. Om hallongrädden är för lös, tillsätt lite maizena och vispa tills önskad konsistens. 
 
Vitchokladmousse
  • 3 dl vispgrädde
  • 150 g vit choklad
  • Några droppa vaniljarom
1. Smält chokladen, tillsammans med grädden, på svag värme. Rör om då och då sa att det inte bränns vid. 
 
2. Ta av från värmen och ställ in i kylskåpet i minst 6 timmar, gärna över natten. Har man bråttom kan man ställa in den i frysen i 1-2 timmar. 
 
3. Vispa upp moussen med en elvisp till önskad konsistens. 
 
Chokladsmörkräm
  • 200 g rumsvarmt smör (gärna osaltat)
  • 3 dl florsocker
  • 200 g godischoklad
1. Vispa smöret fluffigt i 10-30 minuter. Ju längre du vispar, desto mer smörsmak försvinner.
 
2. Sikta i florsocker och fortsätt vispa i minst 10 minuter till.
 
3. Smält under tiden chokladen över ett vattenbad och låt den svalna en stund. Häll sakta i chokladen under tiden du vispar. 
 
Montering
1. Lägg en av tårtbottnarna på ett tårtfat. Ha gärna kvar kanterna så att fyllningen inte rinner ut.
 
2. Bred på hallongrädden och lägg på nästa tårtbotten. Bred över vitchokladmoussen.
 
3. Lägg på nästa tårtbotten och bred på det sista lagret, godisfluffen. Täck överdelen först, och gå sedan nedåt över kanten på tåtan. Använd en platt stekspade/palett och fixera finishen på tårtan. Ställ den svalt en stund innan du börjar med chokladganachén. Lämna lite av smörkrämen till dekoreringen. 
 
Chokladganache
  • 100 g mjölkchoklad
  • några msk vispgrädde 
  • 1-2 msk smör
1. Smält chokladen på svag värme, rör under tiden så den inte bränner vid. Tillsätt vispgrädde efter smak beroende på hur tjock/tunn smet man vill ha. 
 
2. Ta av från värmen och tillsätt smör, rör om tills smöret smält helt. 
 
3. Låt svalna en kort stund och häll sedan ganachen över tårtan. Ställ in tårtan i kylskåpet för att stelna innan du dekorerar den.  
 
Dekoration
  • 50 g hyvlad mandel
  • Smörkräm
1.  Fyll en spritspåse med resten utav godismoussen och spritsa över tårtan.
 
2. Dekorera med hyvlad mandel. 
 
Prijatno!