hurmasice

Jag har kommit fram till att jag måste bli bättre på att baka traditionella bosniska efterrätter, vilket mer varit mammas jobb. Idag tog jag endå saken i egna händer och gjorde hurmasice. 
 
OBS! Tänk på att antigen kakorna eller sockerlaget ska vara varmt, och det andra ska ha svalnat. Jag brukar alltid koka sockerlaget först och låta det svalna. Sedan häller man det över varma kakor. 
 
Receptet ger ca 20 stora hurmasice.
 
 
 
Hurmasice
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl rapsolja
  • 1 dl creme fraiche
  • ca 6 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl kokos
1. Sätt ugnen på 200 °C och smörj en bakplåt med lite olja. 
 
2. Vispa ägg och socker vitt och poröst. 
 
3. Vispa nner creme fraiche och olja. 
 
4. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta ner i smeten. Knåda ihop till en smet. 
 
5. Forma degen mellan händrna till avlånga kakor. Placera kakorna glest på rad på plåten. De flyter ut ganska mycket under gräddning, så ha dem inte allt för tätt. 
 
6. Nagga kakorna med en gaffel så att man får ett mönster och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. 
 
Sockerlag
  • 1 l vatten 
  • 4,5 dl strösocker
  • 3 tsk vaniljsocker
1.Häll ingrediensera i en kastrull och koka upp. Ställ åt sidan och låt svalna.
 
2. Ta ut kakorna ur ugnen och häll över sockerlaget direkt. Låt kakorna stå en stund och suga upp vätskan. 
 
Servering
  • Valnötter
Om man vill kan man ha i hackade valnötter i smeten, annars brukar man trycka i en valnötskärna i varje kaka. Servera gärna till bosniska kaffe. 
 
Prijatno!