chokladtårta

Även om chokladkakor i vanliga fall inte hör till mina favoriter, måste den här "tårtan" (vet inte riktigt vad jag ska kalla den) vara en av favoriterna. Enkel att göra, fantastiskt god och ett måste för alla chokladälskare därute! 
 
 
 
Chokladbotten
  • 150 g mörk blockchoklad
  • 200 g smör
  • 4 ägg
  • 1,25 dl strösocker
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ev. 1-2 msk kakao
  • 1 dl kaffe
Smält chokladen över ett vattenbad. Skär smöret i små kuber, och rör ner i chokladen lite i taget. Separera äggulorna från äggvitorna. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa äggulor och socker vitt och poröst, tillsätt sedan chokladblandningen under tiden du vispar. Blanda vetemjöl, bakpulver och ev. kakao i en annan skål och sikta ner i ägg-smeten. Rör om så att allt blandas väl. Rör försiktigt ner äggvitorna i smeten och "vik in" smeten tills den blir homogen. 
 
Grädda i ca 25-30 minuter i en förvärmd ugn (180 °C). Ta ut ur ugnen och låt svalna något. Koka under tiden kaffe och pensla över kakan. Jag använde kaffe med chokladsmak vilket jag absolut kan rekommendera. 
 
Chokladkräm
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 250 g ljus blockchoklad
Värm grädden i en kastrull tills den nästan börjar koka (OBS! den ska inte börja koka dock). Ta av från värmen, och rör ner chokladen. Rör till en slät smet. Låt svalna något, så att den blir fastare, innan du brer krämen över kakan. Låt sedan stå i kylen i några timmar. 
 
Dekoration
  • Vispgrädde
  • Kakao 
Dekorera gärna med vispad grädde och sikta lite kakao över strax innan servering. 
 
Prijatno!