chokladfudgecake

Chokladbotten
- 150 g smör
- 2 ägg
- 2 ½ dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 ½ dl vetemjöl
- ½ dl kakao
- 1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 °C. Smält smöret på svag värme och låt det svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker vitt och poröst. Sikta mjöl, kakao och bakpulver i en annan bunke och rör om ordentligt. Vänd sedan ner i äggblandningen och rör i smöret. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.
Chokladglasyr
- 1 ½ dl vispgrädde
- ½ dl strösocker
- 3 msk sirap
- 100 g mörk choklad
- 75 g smör
Blanda vispgrädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning i några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.
Servera gärna med en klick grädde.
Prijatno!