hallonrutor

Bärsäsongen är väl nu officiellt över, men vill man fortfarande fortsätta baka med bär är detta ett utmärkt alternativ. Blir lika gott med frusna hallon som med färska. Mums. 
 
Receptet ger ca 16 bitar. 
 
 
 
Hallonkaka
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl olja
  • skal från 1 lime
  • 250 g hallon
1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en form, ca 25 x 25 cm, med bakplåtspapper.
 
2. Separera äggulor och äggvitor. Vispa äggulor, strösocker och vaniljsocker vitt och poröst.
 
3. Blanda vetemjöl och bakpulver. Sikta ner i ägg- och socker blandningen. Tillsätt mjölk, olja och limeskal och blanda väl. 
 
4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i s.meten 
 
5. Häll smeten i formen och tryck ner hallon jämnt över hela kakan. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
 
Hallongele
  • 250 g hallon
  • 2 dl socker
  • saft från 1 lime 
  • 0.5 tsk agar agar
  • 1 tsk vaniljsocker
1. Koka upp bär, citronskal, citronsaft, socker och vaniljsocker i en kastrull. Låt koka i ca 5-10 min.
 
2. Tillsätt agar agar och koka i ytterligare någon minut tills allt smält och blandats väl. Ta av från värmen och låt svalna helt. 
 
3. Bre hallongelen över kakan och låt stå i kylen i minst 4 timmar. 
 
Prijatno!