munchmallow cake

Den här efterrätten är inspirerad av Munchmallows, som är en form av skum-/gräddbollar - ett bakverk med luftigt och sött äggviteskum med ett tunt chokladöverdrag. Till botten har jag gjort en enkel chokladkaka och sedan toppat med lite färska jordgubbar. Jättegott!
 
Receptet är för 8-10 bitar.
 
 
 
Chokladbotten
  • 3 äggulor
  • 3 msk strösocker
  • 0.5 dl mjölk
  • 0.5 dl neutral olja
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 msk bakpulver
  • 1 tsk kaffepulver med chokladsmak
1. Sätt ugnen på 180 grader (över- och undervärme) och täck en springform, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper. 
 
2. Vispa äggulor och strösocker ljust och poröst med en elvisp. 
 
3. Tillsätt mjölk och olja. Sikta ner vetemjöl, kakao, bakpulver och kaffepulver. Vänd samman med en slickepott till en jämn smet. 
 
4. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter, tills kakan nästan är genomgräddad. Förbered under tiden gräddbollstäcket. 
 
Gräddbollstäcke
  • 3 äggvitor
  • 9 msk strösocker
  • 1 msk maizena
  • 1 tsk vaniljsocker
  • en nypa salt
 
1. Vispa äggvitorna i en torr och ren bunke till ett hårt skum med en elvisp. Tillsätt lite socker i taget och vispa ordentligt till en fast maräng.
 
2. Tillsätt maizena, vaniljsocker och salt och vispa samman.
 
3. När chokladbotten är nästan genomgräddad, ta ut kakan ur ugnen och bre eller spritsa över gräddbollsskummet. Grädda i ytterligare 5-10 minuter tills gräddbollstäcket börjar få lite färg.
 
4. Ta ut kakan ur ugnen och låt svalna i 5-10 minuter innan du brer över chokladtäcket. 
 
Chokladtäcke
  • 150 g mjölkchoklad
  • 1 dl vispgrädde
1. Bryt chokladen i mindre bitar och häll i en kastrull. Tillsätt vispgrädde och värm på svag värme tills all choklad har smält.
 
2. Bre chokladen över gräddbollstäcket och låt kakan stå i kylen i ett par timmar innnan servering. Garnera gärna med färska jordgubbar vid servering. 
 

 
Inspiracija za ovaj kolac je Munchmallows - poslastica sa prozracnom i slatkom pjenom od bjelanjaka sa tankim cokoladnim prelivom. Na dnu sam napravila jednostavni cokoladni biskvit i zatim dodala svjeze jagode. Ukusno! 
 
Recept je za 8-10 komadi.
 
 
 
Cokoladni biskvit
  • 3 zumanca
  • 3 velike kasike secera
  • 0.5 dl mlijeka
  • 0.5 dl ulja
  • 3 velike kasike brasna
  • 2 velike kasike kakaa
  • 1 velika kasika praska za pecivo
  • 1 mala kasika kahve (sa okusom cokolade)
1. Rernu zagrijati na 180 stepeni i kalup za torte, obimom od 20 cm, obloziti papirom za pecenje. 
 
2.  Zumanca i secer pjenasto umutiti mikserom. 
 
3. Dodati mlijeko i ulje. Brasno, kakao, prasak za pecivo i kahvu prosijati. Sve rucno sjediniti u homogenu smijesu. 
 
4. Izliti u kalup i peci u sredini rerne oko 15 minuter, dok biskvit ne bude skoro skroz pecen. U medjuvremenu pripremiti pjenu od bjelanaca. 
 
Pjena od bjelanaca
  • 3 bjelanjka
  • 9 velikih kasika secera
  • 1 velika kasika kokuruznog skroba
  • 1 mala kasika vanilinog secera
  • prstohvat soli
 
1. Bjelanjka i secer pjenasto umutiti mikserom. Dodavati malo po malo secera uz konstantno mucenje i umutiti u cvrst slag. 
 
2. Dodati kokuruzni skrob, vanilin secer i sol i umutiti sve.
 
3. Izvaditi biskvit iz rerne, i premazati pjenom od bjelanjaka. Peci jos 5-10 minuta, dok pjena ne pocinje da dobija boju. 
 
4. Izvaditi kolac iz rerne i ostaviti da se hladi 5-10 minutar prije nego sto premazete cokoladom.
 
Cokoladni preliv
  • 150 g mljecne cokolade
  • 1 dl slatkog vrhnja
1. Cokoladu izlomiti na manje dijelove i staviti u manju serpu. Dodati slatko vrhnje i grijati na srednjoj vatri dok se sva cokolada ne istopi. 
 
2. Preliti cokoladu preko kolaca i ostaviti da odstoji par sati u frizideru prije serviranja. Po zeli dekorisati sa svjezim jagodama pri serviranju. 
 
Prijatno!