citronrutor

Som många av er redan vet vid det här laget, är jag väldigt förtjust i sötsyrliga smaker och jag älskar citronpaj. Den här kakan är inspirerad av just citronpajen, men utan sötad kondenserad mjölk. Till botten har jag inspirerats av mördegen som jag använder till mina småkakor, bl.a. dessa ballerinakex

Receptet är för 20 x 20 cm form.
 
 
 
Mördegsbotten
  • 150 g smör
  • 4.5 dl mjöl
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och klä en fyrkantig form ca 20x20 cm med bakplåtspapper. 
 
2. Smält smöret på svag värme i en kastrull och ställ åt sidan.
 
3. Sikta ner det torra ingrediensernai en bunke och blanda väl. Häll i det smälta smöret under omrörning och rör ihop till fina smulor. 
 
4. Häll smulorna i formen, fördela jämnt och tryck ihop till en fast mördeg. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills degen börjar få en fin gyllenebrun färg. Förbered under tiden fyllningen. 
 
Citronfyllning
  • 4 dl strösocker
  • skal från 2 citroner
  • 0.5 dl mjöl
  • 2 msk maizena
  • 180 ml citronjuice
  • 6 ägg
1. Häll socker och citronskal i en skål och blanda väl. Tillsätt mjölet och maizena och blanda väl.
 
2. Häll i citronjuice och ägg och vispa ihop till en klumpfri smet. 
 
3. Ta ut mördegen ur ugnen, häll citronfyllningen över och grädda i ytterligare 25 minuter. Citronfyllningen ska vara fast på sidorna, men "vobblig" i mitten. Ta ut ur ugnen och låt stå i kylskåpet i minst två timmar så att fyllningen får stå till sig. 
 
4. Skär i mindre rutor och servera gärna med lättvispat grädde eller florsocker. 
 

Ovo je kolac za sve one sto, kao ja, vole limun u dezertima. Kora se pravi od prhkog tijesta, i preliva filom od limuna. Kombinacija slatkog, kiselog i prhkog tijesta je po meni pun pogodak. 
 
Recept je za kalup od 20 x 20 cm. 
 
 
 
Prhko tijesto
  • 150 g margarin
  • 4.5 dl brasna 
  • 1 dl secera u prahu
  • 1 velika kasika vanilinog secera
1. Rernu zagrijati na 175 stepeni i cetvrtast kalup od 20 x 20 cm obloziti papirom za pecenje. 
 
2. Margarin istopiti na laganoj vatri i staviti sa strane.
 
3. Brasno, secer u prahu i vanilin secer prosijati u jednu posudu. Dodati istopljeni margarini i umutiti u sitne mrvice. 
 
4. Mrvice izliti u kalup i raspodjeliti. Rukom onda "pritisnuti" mrve dok se ne sjedine u prhko tijestno. Peci u sredini sporeta oko 20 minuta dok kora ne pocnje da dobija boju. U medjuvremenu pripremiti fil. 
 
Fil od limuna
  • 4 dl secera
  • kora od 2 limuna 
  • 0.5 dl brasna
  • 2 velike kasike gustina
  • 180 ml limunovog soka
  • 6 jaja
1. Secer i koru od limuna staviti u jednu posudu i izmjesati. Dodati brasno i gustin i sve dobro izmjesati.
 
2. Dodati limunov sok i jaja i sve rucno umutiti u smjesu bez grudvica. 
 
3. Izvaditi koru, preliti fil preko i vratiti u rernu jos 25 minuta. Fil treba biti crvst na krajevima, ali jos uvijek "ziv" na sredini. Izvaditi iz rerne i pustiti da odstoji u frizideru najmanje 2h da se fill stvrdne. 
 
4. Isjeci na manje komade i posuti secerom u prahu. 
Prijatno!