kladdig brownie med kaffekräm
Något som är enkelt att göra och alltid går hem hos alla mina gäster är en brownie. Jag föredrar när den är på den kladdiga sidan, och med mörk choklad. Om man vill göra den extra fin, kan man toppa den med en god kräm. I det här fallet valde jag att göra en kaffekräm (inspirerad av tiramisu) och jag tyckte att det var en underbar kombo.
Receptet är för 4-6 bitar.
Browni
- 75 g mörk choklad
- 50 g smör
- 1 tsk kaffepulver med chokladsmak
- 1 ägg
- 0.5 dl strösocker
- 0.25 dl brunt farinsocker
- 0.75 dl vetemjöl
- en nypa salt
1. Sätt ugnen på 180 grader (över- och undervärme) och klä en fyrkantig form, ca 15 x 15 cm, med bakplåtspapper.
2. Smält smöret på svag värme i en kastrull. Hacka chokladen grovt, tillsätt 50 g av chokladen till det smälta smöret och rör om tills all choklad har smält. Tillsätt kaffepulvret och ställ åt sidan i någon minut.
3. Kläck ägget i en bunke, tillsätt farin- och strösocker och sikta ner vetemjöl och salt. Häll i det smälta smör- och chokladblandningen och vispa ihop allt med en ballongvisp. Häll ner resten av den hackade chokladen och vänd samman.
4. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Mitten av kakan ska vara "vobblig", medans kanterna är färdiggräddade. När kakan fått stå till sig ett tag, stelnar även mitten (även om jag nästan alltid serverar kakan medans den fortfarande är varm).
Kaffefrosting
- 100 g mascarpone ost
- 1 dl vispgrädde
- 0.25 dl florsocker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 tsk snabbkaffe
1. Vispa mascarpone krämigt med en elvisp. Tillsätt de övriga ingredienserna och vispa ihop till en krämig frosting. Spritsa eller bre över brownien.
Jag pudrade även med lite kakao och toppade med Dumle-snacks.
Jednostavan kolac koji se uvijek dopadne mojim gostima je brownie. Ja ga najvise volim sa crnom cokoladom i kad nije skroz pecenje. Takodjer ga je veoma lahko ukrastiti sa nekom ukusnom kremom ili samo sa slagom. Ovaj put sam pravila kremu od kahve (koja je inspirisana tiramisu) i mislim da je to bila super kombinacija.
Recept je za 4-6 komada.
Brownie
- 75 g crne cokolade
- 50 g margarina
- 1 mala kasika kahve (sa okusom cokolade)
- 1 jaje
- 0.5 dl secer
- 0.25 dl smedjeg secera
- 0.75 dl brasna
- prstohvat soli
1. Rernu zagrijati na 175 stepeni i cetvrtast kalup od 15 x 15 cm obloziti papirom za pecenje.
2. Margarin istopiti na laganoj vatri. Cokoladu isjeci na komade, 50 g cokolade dodati u istopljeni margarin i mijesati dok se sva cokolada ne istopi. Dodati kahvu i ostaviti sa strane par minuta.
3. U jednu posudu staviti jaje, smedji i bijeli secer i prosijati brasno i sol. Dodati istopljeni margarin (sa cokoladom) i sve rucno izmjesati. Dodati ostatak cokolade i sve sjediniti.
4. Izliti tijesto u kalup i peci u sredini rerne oko 15-20 minuta. Sredina kolaca treba biti "ziva", dok su krajevi peceni. Kad kolac odstoji nakon pecenje, sredina ce se stegnuti (iako ja skoro uvijek serviram kolac dok je jos "vruc").
Krema sa ukusom kahve
- 100 g mascarpone sira
- 1 dl slatkog vrhnja
- 0.25 dl secera u prahu
- 1 velika kasika vanilinog secera
- 1 mala kasika instant kahve
1. Mascarpone sir kremasto umutiti mikserom. Dodati ostale sastojke, i sve umutiti u kremastu kremu. Premazati ili spricati kremu preko brownie-a.
Ja sam takodjer dekorisala sa malo kakaa i karamelastim slatkisem.
Prijatno!