chocolate caramel flan

Den här veckan provade jag på något nytt: en chocolate caramel flan. En saftig chokladkaka, med en krämig vanilj flan och salted caramel. Om inte det låter jättegott, vet jag inte vad som gör det. Mums!
 
Inspirationen fick jag efter att ha kollat på Nadiya bakar på Netflix, där hon bakar just en chocolate caramel flan. Denna gräddas i en (stor) sockerkaksform och nästa gång kommer jag att använda en form med slätare kanter. Tror att det blir både enklare att få ur formen sedan och även snyggare. 
 
 
 
Förbered
1. Sätt ugnen på 180 grader (över- och undervärme) och smörj en sockerkaksform ordentligt med smör. Bröa gärna med lite mjöl för att kakan sedan lättare ska kunna komma ur formen. 
 
2. Förbered en stor ugnssäker form som du lägger sockerkaksformen i och koka upp vatten i en vattenkokare.
 
Kolasås
  • 1 dl vispgrädde 
  • 10 st mjuka karameller (t.ex. Werther's Original Creamy Toffee)
  • 1 tsk flingsalt
1. Värm vispgrädde i en kastrull. Skär karamellerna i mindre bitar och häll ner i den varma vispgrädden. Fortsätt värma under konstant omrörning tills alla karameller har smält till en len kolasås. 
 
2. Ta av från värmen och rör ner flingsalt. Häll kolasåsen i sockerkaksformen. 
 
Notera: Det går minst lika bra att använda färdigköpt kolasås (eller dulche de leche), men jag hade inget hemma för tillfället så jag gjorde den här varianten. 
 
Chokladkaka
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl brunt farinsocker
  • 1 ägg
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 5 msk kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk kaffepulver med chokladsmak
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl neutral olja
1. Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt ägget och vispa samman. 
 
2. Sikta ner de torra ingredienserna, inklusive kaffepulvret, och vänd samman med en slickepott.
 
3. Häll ner mjölken och olja i smeten och vänd samman allt till en jämn smet. 
 
4. Klicka ut chokladsmeten i formen (över kolasåsen) och fördela jämnt i formen. 
 
Flan
  • 4 ägg
  • 2.5 dl mjölk
  • 2.5 dl vaniljvisp
  • 1 burk sötad kondenserad mjölk (á 397g)
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • en nypa salt
1. Kläck äggen i en en bunke och vispa lätt med en ballongvisp. Häll i de övriga ingredienserna och vispa ihop till en jämn smet. 
 
2. Häll flanen i formen (över chokladsmeten). Under gräddningen kommer flanen att sjunka till botten av formen. 
 
3. Häll kokande vatten i en den stora ungsformen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. När kakan är färdiggräddad, ta ut ur ugnen och låt svalna helt och hållet innan du vänder på formen för att få ut kakan. 
 

Ove sedmice sam probala nesto novo za dezert: chocolate caramel flan. Socni cokoladni biskvit, sa kremastim "flanom" (slicno pudingu od vanile) i slanom karamelom. Ako to ne zvuci odlicno, ne znam sta zvuci. Mums!
 
Inspiraciju sam dobila od Nadiyas baking na Netflixu, gdje pravi upravo ovu poslasticu. Ovaj kolac se pravi u (velikom) kalupu za kuglof. Iduci put cu koristiti kalup sa manjim sarama jer mislim da ce biti lakse izvaditi iz kalupa ali i ljepse. 
 
 
 
 
Pripremi
1. Rernu zagrijati na 180 stepeni i kalup za kuglof dobro namazati margarinom i posuti brasnom da bih lakse mogli izvaditi kolac iz kalupa. 
 
2. Pripremite veliku, duboku tepsiju u koju mozete nasuti vode pri pecenju. Kalup za kuglof staviti u ovu tepsiju i prokuhati vode u kuhalu. 
 
Slani sos od karamele
  • 1 dl slatkog vrhnja
  • 10 (mehki) karamela (t.ex. Werther's Original Creamy Toffee)
  • 1 tsk morske soli
1. Slatko vrhnje zagrijati u maloj serpici. Dodati karamele i nastaviti grijati uz stalno mjesanje dok se karamele skroz ne istopi i dobijete fini karamelsos.
 
2. Skinuti sa vatre i dodati sol. Sos od karamele izliti u kalup. 
 
Note:  Ako zelite, mozete i koristiti gotov sos od karamele (dulche de leche), ali ja ga nisam imala kod kuce pa sam koristila ovu varijantu.  
 
Cokoladni biskvit
  • 150 g margarina sobne temperature
  • 1 dl secera
  • 1 dl smedjeg secera
  • 1 jaje
  • 2.5 dl brasna
  • 5 velike kasike kakaa
  • 2 male kasike praska za pecivo
  • 1 velika kasika kahve (sa okusom cokolade)
  • 1 dl mlijeka
  • 1 dl ulja
1. Margarin i secer kremasto umutiti mikserom. Dodati jaje i umutiti. 
 
2. Prosijati suhe sastojke, i kahvu, i sve ruzno sjediniti. 
 
3. Dodati mlijeko i ulje i sve sjediniti. 
 
4. Smjesu izliti u kalup i jednako raspodjeliti. 
 
Flan
  • 4 jaja
  • 2.5 dl mlijeka
  • 2.5 dl slatkog vrhnja sa ukusom vanile (mozete zamijeniti i mlijekom)
  • 1 konzerva zasladjenog kondenziranog mlijeka (á 397g)
  • 1 velika kasika vanilinog secera
  • 1 mala kasika vanilinog praha 
  • prstohvat soli
1. Jaja ubiti u posudu i lagano rucno umutiti. Dodati ostale sastojke i sve umutiti. 
 
2. Smjesu izliti u kalup (preko cokoladnog biskvita). Tokom pecenja, flan ce potonuti na dno kalupa. 
 
3. Kipucu vodu nasuti u tepsiju (oko kalupa sa kolacem) i peciti u donjem djelu rerne oko 1 sahat. Kad se kolac ispece, izvaditi iz rerne i pustiti da se potpuno ohladi prije nego sto okrenete kalup i izvadite kolac. 
 
Prijatno!