mandel- och jordgubbstårta
Mamma fyllde år i fredags och dagen till ära bakade jag självklart en tårta. Eftersom att jag älskar jordgubbar (who doesn't?) och vi hade mandelmassa hemma fick det bli huvudingredienserna. Och så toppade jag tårtan med choklad och jordgubbar.
Jag tycker att tårtor är som godast dagen efter, så jag gjorde själva tårtan kvällen innan och spacklade den dagen efter. Receptet är en blandning mellan Bengtssons Baksida och Bake Believe.
b

Tårtbotten
- 6 ägg
- 2 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 2 ½ msk potatismjöl
- ½ tsk bakpulver
Lossa försiktigt pappret från tårtan. Dela tårtan i tre delar med hjälp av en kniv eller sytråd. Jag brukar börja med att skära tårtan nerifrån, botten först, och sakta snurra tårtan under tiden jag skär för att få mindre smulor. Jag brukar även använda bottnet av tårtan som toppen för att få en jämn tårta ovantill.
Mandelfyllning
- 200 g mandelmassa
- 100 g rumstempererat smör
- 1/4 dl vispgräddegrädde
- 1 tsk vaniljarom
- Några droppar bittermandelolja
Jordgubbsfyllning
- 250 g frysta jordgubbar
- 1 ½ dl vatten
- 2 dl gelesocker
- 1 ½ dl vispgrädde
- Lite citronsaft
Marängsmörkräm
- 2 äggvitor
- 1 msk socker
- 75 g socker
- 2 msk vatten
- 150 - 200g osaltat smör
Skär smöret i små kuber och ställ varmt tills det är helt rumstempererat. Vispa äggvitorna i en ren, torr rostfri bunke till vitt skum, och blanda ner 1 msk socker. Koka upp resten av sockret med vattnet till en tjock sirap. Strila ner sockersirapen i äggvitorna och vispa tills marängen åter blir kall, i ca 10 min. Klicka ner smörbitarna en efter en. Forsätt vispa tills allt smör är i, och krämen börjar gå ihop sig. Om den skulle skära sig kan det behövas lite mer smör.
Garnering
- 100 g mjölkchoklad
- ½ dl vispgrädde
- 200 g - 250 g färska jordgubbar
Det är nu dags att sätta ihop tårtan. Jag brukar ha kvar kanten så att fyllningen inte ska rinna ur. Fyll tårtan först med jordgubbsfyllningen och sedan mandelfyllningen. Låt stå kallt en stund, gärna över natten, så att fyllningarna kan stelna ordentligt.
Bred smörkrämen jämnt över tårtan och jämna till eventuella ojämnheter. Smält chokladen tillsammans med grädden på svag värme och rör tills all choklad har smält. Låt chokladen svalna något och bred över tårtan. Putta lite choklad över kanten så att den rinner ner längs med tårtan. Dekorera med färska jordgubbar, gärna doppade i choklad.
Prijatno!