mandel- och jordgubbstårta

Mamma fyllde år i fredags och dagen till ära bakade jag självklart en tårta. Eftersom att jag älskar jordgubbar (who doesn't?) och vi hade mandelmassa hemma fick det bli huvudingredienserna. Och så toppade jag tårtan med choklad och jordgubbar.
 
Jag tycker att tårtor är som godast dagen efter, så jag gjorde själva tårtan kvällen innan och spacklade den dagen efter. Receptet är en blandning mellan Bengtssons Baksida och Bake Believe.
 
 b
 
 
Tårtbotten
  • 6 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl 
  • 2 ½ msk potatismjöl
  • ½ tsk bakpulver
Vispa ägg och socker vitt och poröst i ca 10 minuter. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke och sikta ner i smeten, blanda försiktigt. Klä en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter i 175 °C.  Ta ut och låt svalna helt.
 
Lossa försiktigt pappret från tårtan. Dela tårtan i tre delar med hjälp av en kniv eller sytråd. Jag brukar börja med att skära tårtan nerifrån, botten först, och sakta snurra tårtan under tiden jag skär för att få mindre smulor. Jag brukar även använda bottnet av tårtan som toppen för att få en jämn tårta ovantill. 
 
Mandelfyllning
  • 200 g mandelmassa
  • 100 g rumstempererat smör
  • 1/4 dl vispgräddegrädde
  • 1 tsk vaniljarom
  • Några droppar bittermandelolja
Dela smöret och mandelmassan i mindre kuber och vispa till en jämn massa. Vispa ner grädde, och smaksätt med vanilj och bittermandelolja.
 
 Jordgubbsfyllning
  • 250 g frysta jordgubbar 
  • 1 ½ dl vatten
  • 2 dl gelesocker
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • Lite citronsaft 
Koka upp jordgubbarna i vattnet tillsammans med några droppar citron tills allt har trådat isär och ser ut som mos, vilket tar car 20 - 30 minuter. Häll i gelesocker och koka i ytterligare några minuter. Ställ sedan in i kylen och låt svalna tills den är helt kall. Vispa upp grädden och blanda det i jordgubbsmoset.

Marängsmörkräm
  • 2 äggvitor
  • 1 msk socker
  • 75 g socker
  • 2 msk vatten
  • 150 - 200g osaltat smör
Skär smöret i små kuber och ställ varmt tills det är helt rumstempererat. Vispa äggvitorna i en ren, torr rostfri bunke till vitt skum, och blanda ner 1 msk socker. Koka upp resten av sockret med vattnet till en tjock sirap. Strila ner sockersirapen i äggvitorna och vispa tills marängen åter blir kall, i ca 10 min. Klicka ner smörbitarna en efter en. Forsätt vispa tills allt smör är i, och krämen börjar gå ihop sig. Om den skulle skära sig kan det behövas lite mer smör.
 
Garnering
  • 100 g mjölkchoklad
  • ½ dl vispgrädde
  • 200 g - 250 g färska jordgubbar
Det är nu dags att sätta ihop tårtan. Jag brukar ha kvar kanten så att fyllningen inte ska rinna ur. Fyll tårtan först med jordgubbsfyllningen och sedan mandelfyllningen. Låt stå kallt en stund, gärna över natten, så att fyllningarna kan stelna ordentligt. 
 
Bred smörkrämen jämnt över tårtan och jämna till eventuella ojämnheter. Smält chokladen tillsammans med grädden på svag värme och rör tills all choklad har smält. Låt chokladen svalna något och bred över tårtan. Putta lite choklad över kanten så att den rinner ner längs med tårtan. Dekorera med färska jordgubbar, gärna doppade i choklad. 
 
Prijatno!