blåbärskaka

En kaka som är dels inspirerad av tigerkakan, dels av vanliga bärpajer. Alltså, en väldigt enkel och god kaka som går att röra ihop på några minuter. Och så kan den ju serveras varm. Perfekt när man får gäster lite oväntat. 
 
Receptet ger ca 15 bitar. 
 
 
 
Blåbärskaka
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl yoghurt
  • 1 dl olja
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl blåbärssylt
  • 250 g frysta blåbär
  • 50 g mandelflarn
1. Sätt ugnen på 180 grader och smörj en form, ca 20x30, och ströa med kokos. 
 
2. Vispa ägg och socker vitt och poröst. 
 
3. Rör ner yoghurt och olja. Sikta sedan ner mjöl och bakpulver och rör till en klumpfri smet. 
 
4. Dela smeten i två lika delar. Tillsätt blåbärssylt till den ena delen. Häll sedan i formen, om vartannat, som på bilden nedan för att få ett fint mönster. 
 
 
5. Strö över blåbär och mandelflarn. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. 
 
Servera gärna varmt med vaniljsås till. 
 
 
Prijatno!