nutella stjärnbröd

Det har varit ett sånt himla tjat angående det här brödet på den senaste tiden, så jag var tvungen att prova för att se om det verkligen är lika gott som det ser ut. Och ja, det var det! Det är inte heller lika knepigt som det kanske ser ut. Jag bytte dock ut nutellan mot vanlig hederlig eurokrem, men det är en smakfråga. Vill man se en video på hur man gör detta bröd, så finns bl.a. denna
 
 
 
Nutella stjärnbröd
  • 2 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 25 g jäst (½ paket)
  • ca 9 dl vetemjöl
  • 30 g smör
  • ½ dl strösocker
  • en nypa salt
  • Nutella
  • 2 äggvitor (att pensla med)
Värm mjölken fingervarm. Smula ner jästen i en bunke, häll över den ljumma mjölken och rör om så att jästen löses upp. Sikta ner de torra ingredienserna i en annan bunken och rör om så att de blandas väl. Tillsätt smöret och äggulorna och arbeta ihop till fina smulor. Tillsätt mjölken och knåda ihop till en smidig deg. Låt jäsa under en bakduk i ca 40 minuter. 
 
Knåda degen smidig på ett mjölat bakbord. Dela degen i 4 lika stora delar. Kavla ut, en bulle i taget, till en rund cirkel. Lägg på ett bakplåtspapper, lägg över en tallrik (min var ca 26 cm i diameter) och skär av de överflödiga kanterna. Bred över nutella, men låt en liten kant runtom vara. Lägg sedan över nästa del och skär ut samma runda form. Bred över nutella. Upprepa så med nästa, men bred inte nutella på den översta delen. 
 
Lägg ett dricksglas i mitten av kakan, så att du inte skär kakan ända in till mitten. Dela kakan först i fjärdedelar. Dela sedan varje fjärdedel i två lika stora delar, och därefter de mindre delarna i två lika stora delar så att du totalt får 16 lika stora delar. Ta sedan en del i varsin hand och snurra åt motsatta håll två gånger. Platta till kanterna så att de går ihop. Gör sedan så med varje del. Pensla brödet med äggvitan och grädda i mitten av en förvärmd ugn (200 °C) i ca 20 minuter. 
 
Servera gärna varmt med en kopp kaffe eller te. 
 
Prijatno!