kanelbullar

Åh, goda klassiska bullar! Har velat baka dessa i ett par dagar nu, och  idag tog jag äntligen tag i det. Hade nästan glömt bort hur gott det luktar när dessa gräddas! Receptet är rätt gammalt, från hemkunskapen i högstadiet tror jag, och ger ca 40 stora bullar. Jag brukar alltid göra en hel sats, och sedan frysa in en del. Funkar utmärkt!
 
 
 
Bullar
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 dl socker
  • 2 tsk kardemumma
  • 0,5 tsk salt
  • ca 12 dl vetemjöl
Smält smöret på svag värme. Lägg samtidigt smör till fyllningen i en skål så det blir mjukt. Häll mjölken i det smälta smöret och värm tills det blir fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll i en skvätt degvätska. Rör ut jästen och tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och kardemumma. Sikta i ca 6 dl vetemjöl, ev. mer om det behövs, och knåda ihop till en fast och blank deg. Låt jäsa under i bakduk i ca 30 minuter. 
 
Kanelfyllning
  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk kanel 
Blanda ihop fyllningen, tills den är mjuk nog att breda ut på degen. Knåda degen smidig på ett mjölat bakbord. Delen degen i två bitar. Kavla ut ena halvan till en stor avlång kaka (1 cm tjock). Bred ut fyllningen så att den är jämnt fördelad. Rulla ihop kakan och skär i bitar. Lägg bullarna glest och låt jäsa i 30 minuter under en bakduk. 
 
Pensling
  • 1 ägg
  • Pärlsocker
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla varje bulle, med vispat ägg, så den blir blank och strö lite pärlsocker på toppen. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Låt bullarna svalna under en bakduk.
 
Prijatno!