triple chocolate raffaello cake

Det var inte bara min man som fyllde år under veckan - min kära syster fyllde också år och självklart firas varje födelsedag med en tårta. Det som min syster gillar mest är choklad och raffaello, så till hennes födelsedag fick det bli en tårta som dels är inspirerad av min triple chocolate cake och dels inspirerad av mina raffaello rutor. Mums!
 
Receptet avser en springform 20 cm i diameter och ger ca 12 bitar. 
 
 
 
Mörkchoklad- och kokosmaräng
  • 100 g mörk choklad
  • 3 äggvitor
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl riven kokos
  • 0.25 dl kall mjölk
1. Sätt ugnen på 180 grader och smörj och bröa formen med kokos. 
 
2. Smält chokladen över ett vattenbad och ställ åt sidan för att svalna något. 
 
3. Vispa äggvitorna i en ren och torr bunke till ett hårt skum. Tillsätt lite socker i taget och vispa ihop till en fin maräng. Rör försiktigt ner chokladen i marängen. 
 
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och kokos ordentligt i en annan bunke. Rör försiktigt ner i marängen och vänd ihop smeten bara så att allt blandas väl. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. 
 
5. Ta ur kakan ur ugnen, låt stå i 5 minuter och häll över den kalla mjölken. Låt botten suga upp mjölken och kallna helt innan du brer över mjölkchokladkrämen. 
 
Vaniljkräm
  • 3 äggulor
  • 5 dl mjölk
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 påse vaniljpudding 
  • 100 g vitchoklad 
  • 50 g smör 
1. Vispa ihop äggulor, vaniljpudding, vaniljsocker, strösocker och 1 dl av mjölken i en skål till en klumfri blandning. 
 
2. Koka upp resten av mjölken (4 dl) i en kastrull. Ta av från värmen och häll i vaniljpuddingen under konstant omrörning. Låt sedan småkoka i ytterligare 1-3 minuter under konstant omrörning, tills smeten tjocknat. 
 
3. Ta av från värmen, rör ner chokladen och smöret så att allt smälter och låt svalna. 
 
4. Bre över mjölkchokladkrämen över botten och låt stå i frysen i ca 30 minuter. 
 
Mjölkchokladgrädde
  • 3 dl vispgrädde
  • 150 g mjölkchoklad
 1. Smält chokladen, tillsammans med grädden, på svag värme i en kastrull. Rör om då och då så att det inte bränns vid. 
 
2. Ta av från värmen och ställ in i kylskåpet i minst 6 timmar - gärna över natten. Har man bråttom kan man ställa in det i frysen i 1-2 timmar istället. 
 
3. Vispa upp moussen med en elvisp till ett hårt skum. Bre eller spitsa mjölkchokladgrädden över vaniljkrämen. 
 
Garnering 
  • riven kokos
  • ev. rostade hasselnötter
Garnera tårtan med riven kokos och ev. rostade hasselnötter. Jag tycker att rostade hasselnötter passar utmärkt till den här tårtan, men då vi har en liten som är allergisk uteslöt jag det den här gången. 
Prijatno!