dumlekladdkaka

Först vill jag bara säga att jag blir så glad när jag ser att ni är allt fler som kikar in här, trots min kassa uppdatering! Just därför förtjänar ni en uppdatering och ett nytt recept. Den här gång bjuder jag på en klassisk kladdkaka med dumle. Jag älskar kladdkakor, dels för att det är så enkelt att göra, och gott, och dels för att det går att variera i all oändlighet. Och den här kombinationen med smält kola, var helt fantastiskt!
 
 
 
 
Dumlekladdkaka
  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 1/4 dl vetemjöl
  • 5 msk kakao
  • 2 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • ca 15 Dumlekolor
  • 1 - 2 msk florsocker
  • Vispad grädde

Sätt ugnen på 150 °C. Smörj och bröa en form med avtagbara kanter. Jag använde en tårtform med diametern 24 cm.

 

Smält smöret på svag värme i en kastrull. Vispa ägg och strösocker poröst. Tillsätt mjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Blanda sedan ner smeten i smöret och rör om till en jämn och fin smet. Häll smeten i bakformen och tryck försiktigt ner Dumlekolorna. OBS! Tryck inte för hårt, då de sjunker ner under gräddningen. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter. Kontrollera om kakan är klar med en provsticka. Provsticka ska vara torr vid kanten, men fortfarande kladdig i mitten. Ta ut kakan ur ugnen och låt svalna.

 

Lossa kanterna med en bordskniv. Strö lite florsocker över kakan och servera gärna med vispgrädde.

 

Prijatno!