chokladtårta med hallonmousse och smörkräm
Älskade storebror fyllde år nyligen så jag passade på att baka i hans ära. Eftersom att han älskar choklad fick det bli en chokladtårta med hallon. Efter lite googlande blev det till slut chokladsmörkräm från Kreativa Bakverk och hallonmousse från Bengtssons Baksida. Jag testade att göra smörkräm för första gången och jag tyckte att det var hur gott som helst!
Tårtbotten
- 5 ägg
- 2 dl socker
- 1 dl potatismjöl
- 1 dl vetemjöl
- ½ dl kakao
- 3 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
Chokladsmörkräm
- 200 g rumsvarmt smör (gärna osaltat)
- 3 dl florsocker
- 200 g mjölkchoklad
- 1 äggula
Vispa smöret fluffigt i 10-30 minuter. Ju längre du vispar, desto mer smörsmak försvinner. Sikta i florsocker och fortsätt vispa i minst 10 minuter till. Smält under tiden chokladen över ett vattenbad och låt den svalna en stund. Häll sakta i chokladen under tiden du vispar, när all choklad är i och du har en jämn och fin smörkräm rör du i äggulan.
Hallonmousse
- 225 g frysta hallon
- ½ dl gelésocker multi
- 1 dl florsocker
- 100 g färskost
- 2 dl vispgrädde
Koka upp hallonen och låt koka i ca 2 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund. Tillsätt därefter gelesockret. Vispa ihop hallon med färskost och florsocker. Vispa grädden och blanda ner i hallonblandningen. Låt stelna en stund i kylskåpet innan du fyller tårtan.
Dekoration och ihopsättning
- 50 g riven choklad
- Marsipanros
Dela tårtan i tre lager. Lägg toppen längst ner, vänd nedåt och det rakaste bottnet högst upp för att få en jämn tårta. Jag brukar även ha kvar den avtagbara kanten för att fyllningen inte ska rinna ur. Fyll tårtan först med halva smörkrämen och sedan hallonmousset. Den resterande smörkrämen spacklar du tårtan med. Dekorera med riven choklad och ev. en marsipanros.
Prijatno!