päronpaj

Jag hade lite mogna päron hemma så efter lite googlande fick det bli en päronpaj av dem. Jag måste säga att jag var lite skeptiskt i början men för att citera min kära syster: "Jag trodde inte att det skulle bli såhär gott!". Det slutade med att vi båda tog en extra portion så tummen upp för pajen!

 

 
 
Pajdeg
  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • ½ - 1 dl kallt vatten
  • 1 äggvita

Dela smöret i små kuber och ställ kallt i minst 15 minuter. Sikta ner mjöl och salt i en bunke, tillsätt smöret och rör ihop till fina smulor. Häll i lite vatten i taget och arbeta degen smidig. Linda in degen i plast och ställ i kylen i minst en timme.

 

Ta ur degen ur kylskåpet, mjöla ett bakbord och kavla ut degen till en cirkel, ca 2 cm bredare än pajformen. Lägg degen i pajformen, tryck ut mot sidorna och nagga några hål i botten med en gaffel. Ta bort överflödig deg med en kniv eller kökssax. Vispa äggvitan och pensla över degen. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter på 200 ºC.

 

Fyllning

  • 6 st mogna päron
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl creme fraiche
  • Mandelspån

Skala och kärna ur päronen, dela de genom mitten i två lika stora bitar. Vill man, kan man självklart skära de i mindre bitar också. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. Rör ner vetemjöl och creme fraiche och rör till en slät smet.

 

Lägg ut päronhalvorna i det förgräddade pajskalet och häll över smeten. Toppa med mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Pudra ev. över florsocker och servera gärna med vaniljsås.

 

Prijatno!