päronpaj
Jag hade lite mogna päron hemma så efter lite googlande fick det bli en päronpaj av dem. Jag måste säga att jag var lite skeptiskt i början men för att citera min kära syster: "Jag trodde inte att det skulle bli såhär gott!". Det slutade med att vi båda tog en extra portion så tummen upp för pajen!
- 100 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- ½ - 1 dl kallt vatten
- 1 äggvita
Dela smöret i små kuber och ställ kallt i minst 15 minuter. Sikta ner mjöl och salt i en bunke, tillsätt smöret och rör ihop till fina smulor. Häll i lite vatten i taget och arbeta degen smidig. Linda in degen i plast och ställ i kylen i minst en timme.
Ta ur degen ur kylskåpet, mjöla ett bakbord och kavla ut degen till en cirkel, ca 2 cm bredare än pajformen. Lägg degen i pajformen, tryck ut mot sidorna och nagga några hål i botten med en gaffel. Ta bort överflödig deg med en kniv eller kökssax. Vispa äggvitan och pensla över degen. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter på 200 ºC.
Fyllning
- 6 st mogna päron
- 2 ägg
- 1 dl strösocker
- 3 tsk vaniljsocker
- 2 msk vetemjöl
- 2 dl creme fraiche
- Mandelspån
Skala och kärna ur päronen, dela de genom mitten i två lika stora bitar. Vill man, kan man självklart skära de i mindre bitar också. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. Rör ner vetemjöl och creme fraiche och rör till en slät smet.
Lägg ut päronhalvorna i det förgräddade pajskalet och häll över smeten. Toppa med mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Pudra ev. över florsocker och servera gärna med vaniljsås.
Prijatno!