vaniljbullar
Jag personligen föredrar klassiska kanelbullar, men resten av min familj tycker bättre om vaniljbullar så här kommer receptet för ca 40 st vaniljbullar. Jag brukar alltid göra en hel sats bullar, hälften med vanilj- och hälften med kanelfyllningen. Går jättebra att frysa in, så för många kan man aldrig göra!
Bullar
- 100 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1 dl socker
- 2 tsk kardemumma
- 0,5 tsk salt
- ca 12 dl vetemjöl
Smält smöret på svag värme. Lägg samtidigt smör till fyllningen i en skål så det blir mjukt. Häll mjölken i det smälta smöret och värm tills det blir fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll i en skvätt degvätska. Rör ut jästen och tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och kardemumma. Sikta i ca 6 dl vetemjöl, ev. mer om det behövs, och knåda ihop till en fast och blank deg. Låt jäsa under i bakduk i ca 30 minuter.
Vaniljfyllning
- 150 g rumsvarmt smör
- 4 msk socker
- 3 msk vaniljsocker
- ev. vaniljextrakt
Blanda ihop fyllningen, tills den är mjuk nog att breda ut på degen. Knåda degen smidig på ett mjölat bakbord. Delen degen i två bitar. Kavla ut ena halvan till en stor avlång kaka (1 cm tjock). Bred ut fyllningen så att den är jämnt fördelad. Rulla ihop kakan och skär i bitar. Lägg bullarna glest och låt jäsa i 30 minuter under en bakduk.
Pensling
- 1 ägg
- Pärlsocker
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla varje bulle, med vispat ägg, så den blir blank och strö lite pärlsocker på toppen. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Låt bullarna svalna under en bakduk.
Prijatno!